12.10.2013

Ciasteczka owsiane dla biegaczy



Testowaliśmy już owsiankę, to teraz przetestujemy owsiane ciasteczka. Płatki owsiane - skarbnica minerałów i witamin – to spora dawka energii. Dla biegacza jak znalazł. Do ciasteczek jako dodatek dorzuciliśmy żurawinę, czyli kolejną porcję witamin i minerałów. No to zjemy i pobiegamy :)



Składniki (około 20 ciasteczek)

  • 200g masła (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii (my daliśmy żurawinę)



Mąkę mieszkamy z solą i sodą. W drugiej misce ucieramy – najlepiej mikserem - masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko – dobrze, żeby było w temperaturze pokojowej – i mieszamy. Do tej masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ręcznie chyba idzie to najlepiej :) Z ciasta formujemy kuleczki, układamy na blasze (wyłożona papierem do pieczenia), spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy około 20 minut.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ciastka wyglądają niesamowicie przepysznie!!! Kiedyś na pewno spróbuję tego przepisu :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Karolina, wypróbuj koniecznie. To 5 minut mieszania i 20 minut pieczenia i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń