
Testowaliśmy już owsiankę, to teraz przetestujemy owsiane ciasteczka. Płatki owsiane - skarbnica minerałów i witamin – to spora dawka energii. Dla biegacza jak znalazł. Do ciasteczek jako dodatek dorzuciliśmy żurawinę, czyli kolejną porcję witamin i minerałów. No to zjemy i pobiegamy :)
Składniki (około 20 ciasteczek)
- 200g masła (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki posiekanych bakalii (my daliśmy żurawinę)
Mąkę mieszkamy z solą i sodą. W drugiej misce ucieramy – najlepiej mikserem - masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko – dobrze, żeby było w temperaturze pokojowej – i mieszamy. Do tej masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ręcznie chyba idzie to najlepiej :) Z ciasta formujemy kuleczki, układamy na blasze (wyłożona papierem do pieczenia), spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, pieczemy około 20 minut.
Smacznego :)
Ciastka wyglądają niesamowicie przepysznie!!! Kiedyś na pewno spróbuję tego przepisu :)))
OdpowiedzUsuńKarolina, wypróbuj koniecznie. To 5 minut mieszania i 20 minut pieczenia i gotowe :)
OdpowiedzUsuń